Ekoilun ja uuden alun äärellä

Ekologisuus on muutamien viime vuosien aikana noussut yleiseksi puheenaiheeksi, eikä kukaan aikaansa seuraava ole voinut olla sitä huomaamatta. Uutisia ilmastonmuutoksesta, luontokadosta ja saastumisesta tulee päivittäin. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli vuonna 2022 maaliskuun lopussa. Tämä käytännössä tarkoittaa, että kolme kuukautta elettiin uusilla resursseilla ja loppu vuosi sellaisilla, joita ei ole vielä edes olemassa.

Ekologisuus liittyy kiinteästi kuluttamiseen, joten jos kuluttaa, aiheuttaa myös osaltaan kulutuksellaan kuormitusta ekosysteemille. Kulutus on arkipäiväinen asia, mutta meillä on arjessa on tyypillisesti paljon ekologisesti kestämättömiä ratkaisuja, joita emme välttämättä edes ajattele. Kuinka moni esimerkiksi muistaa 90-luvun alun kannanotot eräälle suurelle pikaruokaketjulle styroksista pakkausmateriaaleista? Niiden jälkeen kertakäyttöastioita alkoi vaihtua styroksisista kartonkisiin, mutta yleisesti ollaan kutenkin luisuttu vain pahempaan kertakäyttökulttuuriin. Esimerkiksi ruokaa kuljetetaan paljon yksittäisissä kertakäyttöastioissa. Vaatteiden käyttöikä on jatkuvasti lyhentynyt ja kodit pursuavat tavaraa. Ei meidän ole tarkoitus lopettaa kuluttamista, pitäähän meidän esimerkiksi syödä, pukeutua, liikkua ja pestä itsemme, mutta aina voi etsiä vaihtoehtoja, kuinka tehdä ne järkevämmin.

Ajatus oman blogin aloittamisesta syntyi jo tovi sitten, ja vaikka aikaa on kulut miettiessä, tarve keskusteluun ekologisuudesta ei ole ajan kuluessa kadonnut mihinkään. Tässä blogissa on tarkoitus paneutua ekologisiin tapoihin arkielämän näkökulmasta. Itse olen uusia tapoja omaksunut yksi kerrallaan, eikä se ole tapahtunut päivissä, viikoissa tai edes kuukausissa. Mutta koska kokemusta riittää, joten aion jakaa osaamistani myös muille. Tietysti on aina plussaa, kun joku lukija saa poimittua hyvän idean itselleen käyttöön ja pääsee näin askeleen lähemmäksi ekologista elämää.

Miksi juuri minä voin kirjoittaa ekologisuudesta?

Miksi voin perustella olevani oikea henkilö ylipäänsä kirjoittamaan tällaista blogia? Olen omien valintojeni takia joutunut miettimään ekologisuutta vakavissani jo ainakin 16 vuotta, jolloin aloin opiskella ympäristöteknologian insinööriksi. Olen ostanut yli 20 vuotta vaatteita kirppareilta. Eipä siinä, olenhan käyttänyt koko lapsuuden isosisarien vanhoja vaatteita, leluja, urheiluvälineitä ja kaikkea muuta pienemmälle sisarelle siirrettävää, joten kirpparit ovat tähän vain luonnollinen jatkumo. Luomuruokaa olen jossain määrin käyttänyt niin kauan, kun olen itse laittanut ruokaa, samoin kasvisruoka on ollut osa ruokavaliota koko aikuisiän. Luonnonkosmetiikkaa olen alkanut käyttää varmaankin vuonna 2007 ja uusien tuotekokeilujen myötä tänä päivänä käytännössä kaikki kosmetiikkani on luonnonkosmetiikkaa. Ekologinen elämäntapa voi tulla yllätyksenä joillekin kanssaihmisille, koska nämä tavat varsinaisesti paista naamasta. Voin kuitenkin todeta, että ekologisuus on ihan normaalia arkea.

Tuossa muutama vuosi sitten heräsin, että nyt olisi aika tehdä ehkä vähän jotain enemmän. Omat tapani olivat arkipäiväistyneet, eikä niitä enää arjessa edes huomannut. Huomasin kyllä, että vuosien mittaan yleinen kiinnostus ekologisuudelle on kasvanut, tietoa ja tuotteita oli helpompi saada ja jotenkin asiat olivat nytkähtäneet eteenpäin. Pääsin uusin harppauksin eteenpäin ekologisuudessa ja oman ekologisen elämäni seuraava vaihe oli alkanut. Nyt on aika kokeilla seuraavaa tasoa ja aloittaa blogini Helppoja ekotekoja.

PS. Vielä pieni muistaminen kaikille niille parille kymmenelle läheiselleni ja ystävälleni, jotka vastasivat kyselyyni blogin nimivaihtoehdoista. Sen ansiosta sain blogilleni nimen, mutta myös paljon kannustusta ja hyviä neuvoja. Kiitos!

8 kommenttia artikkeliin “Ekoilun ja uuden alun äärellä

 1. Kiva, että löysin blogiisi!
  Oma elämänmuutos ekologisempaan suuntaan on takkuillut viimeisen kolmen vuoden aikana, joten tarvitsen vähän vertaistukea asiaan.

  Jos saan esittää aihetoiveita, niin voisitko kertoa, miten itse olet tuon koko tien kulkenut. Koska suurin osa ekologisuuteen keskittyvistä blogeista ovat tällaiselle tavalliselle taatelintallaajille kuin minä aivan liian rankkoja. Ei sitä tuosta vaan pysty vaihtamaan koko vaatetus ja kosmetiikka kertaheitolla uuteen (eikä se olisi edes järkevää eikä ekologista), aikaa ei usein riitä vierailuihin ja tutkimuksiin, asuinmaassani voi olla ihan eri käytännöt monille asioille, joten joudun paljon soveltamaan. Niin, mitkä pienemmät askeleet olisivat järkeviä tällä tiellä?

  1. Mukavaa että löysit tänne! Toivottavasti jatkossa tulee sinullekin hyviä ideioita käyttöö.
   Olen ajatellut kirjoittaa ekovinkkien lisäksi välillä myös yleisiä ajatuksia aiheesta ja tuo aihe ehdotuksesi on kyllä hyvin siihen sopiva. Kiitos, pidetään se mielessä.

 2. Onnea blogin aloittamisen johdosta!

  Jään ehdottomasti lukijaksi, sillä nimenomaan arjen ekovinkit kiinnostaa. Uskon, että vinkkiesi joukosta saa paljon sellaisia ideoita, jotka ovat varsin vaivattomia toteuttaa, mutta itse vain ei ole hoksannut!

 3. Onnea blogista ja tervetuloa blogien maailmaan. Itselle ekologisuus on kyllä paljon muutakin kuin kuluttamista. Se on kestävää kehitystä eri muodoissa. Työpaikan ekotukihenkilönä on päässyt kokemaan aika paljon ja tutustumaan esimerkiksi jätteiden kierrätykseen. Olen toiminut aikanaan myös Kierrätyskeskuksen bloggaajana, jolloin pääsin näkemään läheltä heidän toimintaa. Työtä teen kestävän kehityksen saralla ja tällä hetkellä pääsen työstämään nuorisopalveluille omia SDG -tavotteita 🙂 Mukavaa saada sinut mukaan!

  1. Kiitos kovasti onnitteluista!
   Ekologisuudessa tosiaan puhutaan yleensä kuluuttamiseen liittyen. Se olisi hyvin helppo tie, mutta on tarkoitus tuoda esille muitakin näkökulmia. Hieno titteli sinulla, mahtavaa että työpaikalla ollaan näin valveutuineita, että on oma ekotukihenkilö 🙂

 4. Onnea uudelle blogille! Tärkeä ja itseänikin kiinnostava aihe. Mä koen olevani tällä polulla aika alussa, joten helpot ekovinkit tulevat tarpeeseen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *